Hier is hij dan eindelijk, de volgende blogpost. Het is slechts een kleine activiteit die nog niet beschreven is op deze blog. We hebben het hier en daar al eens vermeld, dus de aandachtige lezer zou het eigenlijk moeten weten... Het land van de oesjanka's (bontmuts)? Neen? De matroesjka's dan? Nog steeds niet? Het te pas en te onpas drinken van wodka? Wij zijn naar RUSLAND gegaan!!!
Geef maar eerlijk toe, wat zou je zelf doen moest je zo dicht bij Rusland zitten? We kennen allemaal ergens wel iemand die al eens in "The States" is geweest of een rondreis heeft gedaan in Afrika. Maar Rusland, dat is onbekend terrein. Wat minder onbekend is, zijn de vooroordelen; Het is er koud, iedereen is er gekleed in volle Adidas outfit, ze hebben altijd een fles wodka bij de hand en dragen dan op de koop toe nog eens zo´n grappige bontmuts. Het was dus hoog tijd om dat eens met onze eigen ogen te gaan bekijken.
Reizen naar Rusland. Het is en blijft een avontuur. Rusland visumvrij bezoeken is tot op de dag van vandaag slechts op één manier mogelijk, namelijk met de boot. Als je de passagiersboot gebruikt om de grens over te steken, mag je 72 uur zonder visa op Russische bodem verblijven. Via ESN Lappeenranta hebben we een 3-daags bezoek gebracht aan Ruslands tweede belangrijkste stad Sint-Petersburg. Vanuit Lappeenranta ging het met de bus opnieuw naar de haven van Helsinki. Na 3 uur met de bus en aangekomen in de haven konden we beginnen boarden voor de ferry. Het beloofde een lange vaart te worden. Trossen los rond 18u00 waren we klaar voor een nachtje varen.
Zaterdag 8 oktober, 9u30. Aangekomen in Sint-Petersburg valt er direct iets op. Koud! In vergelijking met het weer in Lappeenranta was het ijzig koud in Sint-Petersburg en vooral nat. Klagen over het weer gedurende de eerste anderhalve maand in Lappeenranta kunnen we absoluut niet. Ja, de temperaturen liggen wat lager dan de Belgische temperaturen, maar het is droog. Sint-Petersburg was de eerste kennismaking met lage temperaturen, ijzige wind en regen. Echt herfstweer was het in Sint-Petersburg. Het was zo snel mogelijk van het havengebouw de warme tourbus in. Die privé-bus zou ons gedurende ons verblijf overal heen brengen. Nog beter, we krijgen er nog twee privé-gidsen bovenop.
Met de fototoestellen in de aanslag konden we vertrekken voor een eerste kennismaking met de stad. We werden van het ene naar het andere toeristisch punt gereden, waar we zoals het echte toeristen betaamt, genoeg kiekjes maakten. Behoorden onder meer tot de stops: Peter-en Paulusvesting, Nevski Prospekt, de Neva-rivier en Vasilyevsky eiland. Het was tijdens deze tour meteen duidelijk wat voor een grote stad Sint-Petersburg is. Indrukwekkende gebouwen zagen we tijdens deze eerste kennismaking. Het nodigde uit om de stad beter te leren kennen. En dat deden we dan ook tijdens ons eerste vrije moment. Na de tour ging het rechtstreeks naar ons hotel om in te checken en besloten we om de gure weersomstandigheden te trotseren en er vol voor te gaan. We waren tenslotte maar 72 uur (in realiteit zelfs minder) in Sint-Petersburg. Dus trokken we de straten van Sint-Petersburg voor een 'tour by night' en op zoek naar een avondmaal. Het afsluiten van de eerste dag gebeurde met een internationale party samen met de ESN afdelingen van andere gebieden. Naast ESN Lappeenranta bestaat er bijvoorbeeld ook een ESN Helsinki. In Helsinki blijken er ook heel wat belgen te verblijven, gezien het relatief grote aantal dat we die avond konden ontmoeten.
Ontbijtje achter de rug, stond de privé-bus ons al op te wachten. Bestemming? Het hermitage museum, een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. En of het groot was! Het Louvre in Parijs lijkt klein in vergelijking met dit 6 gebouwen grote museum. Grootse, prachtig versierde zalen met de nodige afwerking in goud. En goud is er nog genoeg in Rusland. Dat konden we duidelijk vaststellen gedurende onze gehele trip. Blijkbaar konden wij maar enkel een klein deel zien van de collectie die in totaal zo'n 3 miljoen stuks groot is, met onder meer werelds grootste collectie schilderijen.
Na het hermitage museum en een kleine lunch was het tijd voor een andere trekpleister in Sint-Petersburg, namelijk de kathedralen. De eerste van drie kathedralen die we bezochten, was de Nicolaaskathedraal (waar er binnen niet mocht gefotografeerd worden). Het is niet de grootste kathedraal die er te vinden is in Sint-Petersburg, maar daarom niet minder opvallend. Door de lichtblauwe muren en de goudafwerking voor het dakgedeelte springt deze kathedraal al van enige afstand op. Hoe klein de eerste kathedraal, des te groter was nummer 2. De Izaäkkathedraal is één van de grootste koepelkathedralen die er te vinden zijn in de wereld en een duidelijk toonbeeld van het Russische rijk. De binnenkant van deze kerk beschrijven met woorden is zeer moeilijk. We gaan dus zelfs geen poging wagen. Zelfs de foto's geven niet echt goed weer hoe het eruitziet. Er zit dus maar één ding op: bezoek Sint-Petersburg en aanschouw deze pracht met je eigen ogen. De laatste kathedraal is DE kathedraal die met stip op 1 staat van elke toerist, misschien zelfs op 1 staat in de lijst van alle bezienswaardigheden in Sint-Petersburg. We hebben het dan natuurlijk over de Kerk van de Verlosser op het bloed, kortweg de kerk van het verspilde bloed. Hoe gruwelijk die naam klinkt, zo gruwelijk mooi is deze kerk. Deze kerk staat dan ook op menig Rusland-postkaart afgebeeld. En ook de mozaïeken die het interieur kleuren, moeten niet onderdoen voor de kleurrijke buitenkant van deze kerk. 'Wow' is het enige woord dat je kan uitbrengen bij het zien van dit bouwwerk. En het is des te mooier in het juiste licht.
Een dag waarbij we van de ene verbazing in de andere vielen, werd in stijl afgesloten met een nachtelijke cruise. Verwarmen deden we met de Russische schuimende wijn, die ze de naam champagne durven geven.
Ontbijtje achter de rug, stond de privé-bus ons al op te wachten. Bestemming? Het hermitage museum, een van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. En of het groot was! Het Louvre in Parijs lijkt klein in vergelijking met dit 6 gebouwen grote museum. Grootse, prachtig versierde zalen met de nodige afwerking in goud. En goud is er nog genoeg in Rusland. Dat konden we duidelijk vaststellen gedurende onze gehele trip. Blijkbaar konden wij maar enkel een klein deel zien van de collectie die in totaal zo'n 3 miljoen stuks groot is, met onder meer werelds grootste collectie schilderijen.
Hermitage museum |
Nicolaaskathedraal |
Izaäkkathedraal |
Kerk van het verspilde bloed |
Derde dag werd er eerst en vooral uitgecheckt. Onze laatste uren op Russische bodem waren namelijk aangebroken. Maar Rusland verlaten deden we niet vooraleer we een bezoek hadden gebracht aan het Catharinapaleis, dat zo'n 25 km buiten Sint-Petersburg ligt. Het was weer zo'n indrukwekkend groot gebouw in een (typisch?) lichtblauwe kleur en wat goudtinten. Ja, we vallen in herhaling en het klinkt misschien te mooi, maar ja het was wederom een prachtig gebouw. Met name de grote balzaal zullen we ons blijven herinneren. In de eerste plaats vanwege zijn omvang, maar zeker en vast ook omwille van het prachtig beschilderde plafond. Al moeten de andere kamers zeker niet onderdoen. Een speciale kamer in dit paleis is de barnsteenkamer of amberkamer. Een kamer die officieel werd heropend in 2003, nadat het volledig gereconstrueerd werd. De originele kamer is verdwenen gedurende de Tweede Wereldoorlog en sindsdien weet niemand waar deze zich bevindt.
Het Catharinapaleis was meteen ook onze laatste grote bezoek. Er was nog wat tijd om rond te lopen op Nevski Prospekt om de nodige souvenirs aan te schaffen. Wat steeds opviel bij de souvenirwinkels-en kraampjes is de grote hoeveelheid Putin-producten: Putin op t-shirts, Putin op tassen, Putin op magneten enz. Of hadden we dat moeten verwachten?
Moe, tevreden en onder de indruk van de stad konden we 'huiswaarts' keren. Op de ferry werden we nog eens ondergedompeld in de Russische folklore. Net als in de heenreis besloten we de Russische folkshow bij te wonen. Leen besloot zelfs actief deel te nemen deze keer. Wel vragen we ons nog steeds af wat gymnastiek te maken heeft met Russische folklore. Al hadden alle mannelijke toeschouwers daar geen problemen mee...
Met Sint-Petersburg zit de tweede van 3 grote ESN-trips erop. Na de geslaagde trips naar Tallin en Sint-Petersburg hebben we er een goed oog in dat ook Lapland een top-avontuur wordt.
Moi moi! (= bye-bye in het Fins)
P.S.: we schrijven in deze post nog dat het weer in Lappeenranta niet koud is en droog in vergelijking met het weer in Sint-Petersburg. Ondertussen is daar wel al verandering in gekomen, zoals jullie al zagen in de vorige post. Regen, sneeuw en vriestemperaturen. We hebben het al mogen meemaken hier in Lappeenranta.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten